Již po jedenácté se Mariánské Lázně proměnily v jednu velkou folklorní scénu. V lázeňských kulisách města proběhlo během prodlouženého víkendu několik desítek představení, lidé se zastavovali v ulicích, nakupovali na řemeslném jarmarku a užívali si slunné počasí.

Fest_01

„Celý program festivalu, který jsme intenzivně chystali poslední čtyři měsíce, připravilo pět lidí. Všichni jsou členy spolku Folklorní soubor Marjánek, z jehož iniciativy byl festival již před 12ti lety založen,“ neskrývala nadšení hned po úspěšném zakončení akce ředitelka festivalu Sandra Vápeníková- Heřmanová. Vedle různorodých folklorních souborů se festivalu zúčastnily tři desítky řemeslných stánků, Dechový orchestr mladých a Junior Dixieland a v neposlední řadě loutkové divadlo Toy Machine z Prahy. Podle slov ředitelky festivalu není důležitý počet účastníků, ale náplň a atmosféra, kterou účinkující na festivalu vytvoří a do jaké míry dokážou vtáhnout publikum. A i díky slunečnému počasí byla atmosféra nezapomenutelná.

Na úvod festivalu vtrhl na festival drak a skoro převážně dospělá část publika se v Anglikánském kostele smála od začátku představení až do konce. Následující den v pátek se po několika pěveckých vystoupeních na kolonádě přesunuli účastníci do Městského divadla v Mariánských Lázních. Ve večerních hodinách tam proběhl hlavní koncert „Roztančené divadlo, aneb to nejlepší z folkloru“ a velký zájem o vstupenky pořadatele mile překvapil. V krátkých vystoupeních předvedlo šest souborů živé programy plné hudby a tance.

Fest_04

Po sobotním průvodu městem, kterého se zúčastnilo na 250 účinkujících přivítal starosta města pan Petr Třešňák všechny hosty i návštěvníky v Mariánských Lázních. „Účastníky festivalu volíme tak, aby si mohl každý najít v programu rozmanitost a pestrost. A proto se vždy v sobotu koná program Roztančených ulic, kdy se na různých místech představují odlišné folklorní skupiny,“ potvrdila finanční ředitelka festivalu Kateřina Jandlová. Na scénách u Lesního pramene, kolonádě a v barevné kavárně u Balbínova pramene se představili tanečníci i zpěváci z celkem 13ti souborů. Z největší dálky přijely na festival tři soubory z Běloruska.

Fest_02

V neděli v dopoledních hodinách proběhla již podruhé městská snídaně za podpory souboru Marjánek a ve spolupráci s Gourmet hotel & restaurant VILLA PATRIOT. I když netrvala snídaně moc dlouho, lidé mohli za doprovodu lidové hudby ochutnat domácí koláče, buchty a výborné sladké i slané jednohubky z Villy Patriot. Po několika vystoupeních v plenéru města byl festival zakončen v Anglikánském kostele, kde vystoupily soubory z Maďarska a Slovenska.

Fest_03

Festival se konal za přispění města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje, Česko-německého fondu budoucnosti, společnosti CUP-Vital a Léčebné lázně Mariánské Lázně a.s., Autu Červený Mariánské Lázně, Rodinnému pivovaru Chodovar a mnoha dalším. Mediálními partnery celé akce byly Radio Egrensis, Český rozhlas, Mariánskolázeňské noviny. Velký dík patří folklornímu souboru Marjánek, Základní umělecké škole Fryderyka Chopina, členkám místního klubu turistů, mariánskolázeňské čajovně a zálesáckému kroužku z Mariánských Lázní.