Třetí víkend v září, 19. do 22. září 2019, patřil Mariánskému podzimu. Folklorní festival zalilo slunce, davy diváků, na dvě stovky účinkujících a přes tři desítky programů v nádherných kulisách města. Akce se konala za finanční podpory města Mariánské Lázně.

Soubour Dances Esbart Marboleny, Španělsko

Folklorní soubor Marjánek připravil festival ve spolupráci s městem Mariánské Lázně. Náročné přípravy se pořadatelům vyplatily. Marjánku se podařilo oslovit vynikající folklorní skupiny a díky tomu uspořádat bohatý program v ulicích města, Městském divadle, na kolonádě a v kavárně v Lesním mlýně. Festivalu se zúčastnila desítka folklorních souborů, mimo jiné ze Slovenska, Španělska a Běloruska. Diváci mohli vidět Dechový orchestr mladých, Junior Dixieland a Rozmarýnek ze ZUŠ Fryderyka Chopina a mnoho dalších.
Spolek Folklorní soubor Marjánek si klade za cíl oslovovat a spolupracovat s dalšími organizacemi ve městě i blízkém okolí. Za zmínku stojí spolupráce se ZUŠ Mariánské Lázně, která je na výborné úrovni, nebo spolupráce se sborem Fontána. Nově spolek spolupracuje se Zámkem Kynžvart.

Soubor Krompašan, Slovensko

Festival byl zahájen za temperamentního doprovodu slovenského souboru, kdy se koštovala prvotřídní moravská vína. Páteční odpoledne patřilo procházce dudáků, která vzbudila velkou pozornost u přihlížejících. V pomalém tempu obešli kolonádu a městské parky. V příjemném duchu kolonádních koncertů se pokračovalo i v sobotu a v neděli. Vrcholem festivalu se stalo páteční „Roztančené divadlo“.

Soubor Rozmarýnek, Mariánské Lázně


Pozornému divákovi neunikl malý jazykový test na scéně u Balbínova pramene. Marjánek se návštěvníků ptal, jak moc rozumí chodsky.
Nedělní dopoledne patřilo veřejné snídani na kolonádě a pomalému loučení. Všemu je jednou konec, a čtyři dny Mariánského podzimu byly rychle minulostí. Nezbývá nic jiného než se těšit na další rok.

z přehlídky krojů