12. Mariánský podzim se schoval pod deštníky

Třetí víkend v září patřil v Mariánských Lázních folkloru. Město zaplavili nejen desítky krojovaných z Čech, Slovenska a Běloruska ale i desítky různobarevných deštníků. Návštěvníci se nenechali odradit nepříznivým počasím a návštěvnost předčila očekávání pořadatelů.

.

Organizátoři připravili přes dvě desítky představení, žonglérský workshop pro děti, módní přehlídku inspirovanou folklorem, městskou snídani na kolonádě i hudební vinárnu. Již během posledních příprav před festivalem bylo jasné, že počasí nebude ideální, a proto připravilo vedení festivalu i mokrou variantu programu: „Během víkendu nepršelo jen jednu hodiny, a to když vyšel slavnostní průvod městem,“ objasňuje ředitelka festivalu Sandra Vápeníková a dodává „venku moc lidí nekorzovalo, ale vnitřní část kolonády byla zaplněna do posledního místa a chvílemi ji obklopovali ještě přihlížející s deštníky v rukách.“

mariansky-podzim_02_m

Folklorní soubor Marjánek, který působí v Mariánských Lázních již od 90. let, je hlavním iniciátorem a pořadatelem festivalu. Podle slov vedoucí souboru Kateřiny Jandlové se všichni členové spolku připravují na festival již několik měsíců před začátkem akce. Ve spolupráci s městem Mariánské Lázně a Karlovarským krajem pořádá Marjánek festival již od roku 2004. Do západočeských lázní je každoročně zváno několik folklorních skupin z Čech a několik souborů ze zahraničí. Jedním z cílů festivalu, už při pořádání prvního festivalu, bylo a je společné setkávání. A nebylo tomu jinak ani v letošním roce. Všechny soubory a přátelé Marjánku se setkali na folklorní jamové party v mariánskolázeňském clubu. Barem se rozléhaly známé i neznámé folklorní písně, lidé si povídali a navazovali kontakty.

mariansky-podzim_03_m

Motiv setkávání je důležitý i pro městskou snídani, která je součástí festivalu od roku 2013. Marjánek pozval hosty i kolemjdoucí v neděli dopoledne na kolonádu. Ke snídani bylo připraveno několik druhů buchet a koláčů, obložené housky, svatební koláčky i výteční jednohubky. Občerstvení připravili členové souboru Marjánek a Villa Patriot. K pití se podávali čaj, káva i studení nápoje.

Po čtvrtečním zahájení „FolkLOVE“ přišel na řadu hlavní program „Roztančené divadlo, aneb to nejlepší z folkloru“, který probíhal v Městském divadle v pátek večer. Do modra osvětlená budova secesního divadla hostila na stotřicet účinkujících a scénu zdobily barevné kulisy starých českých stavení. Festival byl zakončen před zaplněným Anglikánským kostelem, kde se představily skupiny z Běloruska a Slovenska. Na úplný závěr vyzvali moderátoři všechny přítomné, aby si nezapomněli zapsat termín příštího festivalu 14. – 17. září 2017.

mariansky-podzim_04_m

Pořadatel festivalu, Folklorní soubor Marjánek pod vedením Sandry Vápeníkové a Kateřiny Jandlové, připravil čtyřdenní akci za velkého přispění města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje. Zároveň pořadatelé děkují všem sponzorům: Společnosti CUP Vital, Autu Červený Mariánské Lázně, Marienbad Kur & Spa Hotels, Rodinnému pivovaru Chodovar a dalším. Hlavními mediálními partnery byly Radio Egrensis, Mariánskolázeňské noviny a Marianskelazne.TV. Festival by se nikdy nemohl uskutečnit bez pomoci přátel souboru Marjánek, Hudební škole Fryderyka Chopina, Klubu českých turistů Mariánské Lázně a zálesáckému kroužku z Mariánských Lázní.