Mariánský podzim rozzářil Mariánské lázně

Folklorní festival v Mariánských Lázních se nesl ve znamení oslav 10. výročí festivalu. Během víkendu bylo uvedeno několik desítek představení a koncertů, zpívalo se a tančilo v Městském divadle, Anglikánském kostele i kolonádě, návštěvníci mohli společně posnídat uprostřed zbarvených parků nebo zkrášlit společně s pořadatelským souborem Marjánek západočeské lázně o novou lípu.

Mariánský podzim_06_web Mariánský podzim_07_web

Výroční folklorní festival byl zahájen vynikajícím koncertem klasické hudby, který byl završen velkým podzimním ohňostrojem nad Anglikánským kostelem. Pozvání pořadatelů
přijal operní pěvec Stanislav Krejčiřík, který pro zahajovací představení připravil několik písní od předních českých skladatelů Janáčka, Smetany a Dvořáka za klavírního doprovodu laureáta mnoha cen Jiřího Peška.

Páteční program na kolonádě se nesl ve znamení pozvánky na večerní program v Městském divadle. Lidové písně se hrály ve vestibulu kolonády, ale i v přilehlých parcích. Krojovaní členové souboru Marjánek obcházeli okolí kolonády, povídali si s návštěvníky, zvali je na večerní program a ukazovali své dudácké umění. V podvečer se ukutečnil jeden z vrcholů festivalu. Galakoncert, který nese již desátým rokem název „Roztančení divadlo, aneb to nejlepší z folkloru“, dostál svému názvu. Prkna divadla se prohýbala pod celkem 130 tanečníky a zpěváky. V krátkých divácky přitažlivých pásmech se představily skupiny z Itálie, Německa, Slovenska a České Republiky.

Mariánský podzim_02_web Mariánský podzim_04_web

Po sobotním průvodu městem a představení souborů na kolonádě, kdy se kolonáda zaplnila návštěvníky, a lidé se tísnili v zástupech před stánky řemeslníků, se uskutečnilo na dvě desítky představení na třech různých scénách v centru lázní. Návštěvníky na kolonádě za město Mariánské Lázně přivítal pan Jiří Chval. Na hlavní scéně na kolonádě probíhal již tradičně jarmark lidových řemesel, kterého se v letošním roce zúčastnil rekordní počet stánkařů. Vystoupení na kolonádě byla doprovázena celodenním prozpěvováním bavorského souboru, který vzal zábavu na jarmarku do svých rukou a vytvořil si tím vlastní jeviště.
Nedaleko Balbínova pramene byla nově umístěna kavárna, kde měli návštěvníci možnost zastavit se, popít kávu nebo víno a zaposlouchat se do písní několika lidových muzik. Pro děti byl připraven výtvarný workshop.

Program na třetí scéně znepříjemnilo počasí, které ovlivnilo program během sobotního odpoledne a celé neděle. Sobotní program se i za nepříznivých povětrnostních podmínek přeměnil v komorní představení českého folkloru, kdy byli návštěvníci vtaženi přímo na scénu a do představení. Nově byla v letošním roce organizována městská veřejná snídaně s Marjánkem nedaleko Balbínova pramene. Za přispění Asociace kuchařů a cukrářů se v neděli ráno rozpékalo sladké i slané pečivo. K popíjení kávy a ochutnávání mini pečiva hrála poberounská kapela známé české i staropražské písničky.

Mariansky podzim_01_web Mariánský podzim_05_web

Na závěr festivalu byla v centrálním parku ve městě k příležitosti oslav 10. výročí festivalu zasazena vzrostlá lípa, která by měla návštěvníkům i obyvatelům města připomínat folklorní festival Mariánský podzim a úsilí folklorního souboru Marjánek, kterému se již deset let daří obohacovat kulturní nabídku města.

Pořadatel festivalu, Folklorní soubor Marjánek pod vedením Sandry Heřmanoví a Kateřiny Jandlové, připravil čtyřdenní akci za velkého přispění města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje. Zároveň děkují pořadatelé všem sponzorům: Společnosti CUP Vital, Autu Červený Mariánské Lázně, Marienbad Kur & Spa Hotels, Rodinnému pivovaru Chodovar, Folklornímu sdružení ČR, Českému rozhlasu, společnosti FA. Laki ohňostroje. Hlavními mediálními partnery byly Radio Egrensis a Mariánskolázeňské noviny. Ale festival by se nikdy nemohl uskutečnit bez pomoci přátel souboru Marjánek, Hudební škole Fryderyka Chopina, Klubu českých turistů Mariánské Lázně a zálesáckému kroužku z Mariánských Lázní. Nezbývá než dodat: „Děkujeme a opět za rok na folklorním festivalu v Mariánských Lázních“.