Úžasný 17. Mariánský podzim

Třetí víkend v září patřil po dvouleté přestávce Mariánskému podzimu. Folklorní festival uvedl bohatý program se stovkou účinkujících, doslova roztančil kolonádu a potěšil klienty domova pro seniory. Akce se konala za finanční podpory města Mariánské Lázně.

Folklorní soubor Marjánek připravil festival ve spolupráci s městem Mariánské Lázně. Náročné přípravy se pořadatelům vyplatily. Marjánku se podařilo oslovit vynikající folklorní skupiny a díky tomu uspořádat bohatý program v ulicích města, Městském divadle, na kolonádě, v kavárně v Lesním mlýně i na Státním zámku Kynžvart. Festivalu se zúčastnila desítka folklorních souborů, mimo jiné z Kapverdských ostrovů, Slovenska a Česka. Z Mariánských Lázní se představily soubory Rozmarýnek a pořádající soubor Marjánek.

Festival byl zahájen za temperamentního doprovodu slovenského souboru Raslavičanik ve Ville Patriot, kdy se koštovala prvotřídní moravská vína. Páteční odpoledne patřilo procházce dudáků, která vzbudila velkou pozornost u přihlížejících. V pomalém tempu obešli kolonádu a městské parky. V příjemném duchu kolonádních koncertů v kulisách kolonády a tradičního jarmarku se pokračovalo
 i v sobotu a v neděli. Velkým pozdvižením se stalo vystoupení hudebníků souboru Bowtuquinhas z Kapverdských ostrovů, kdy se část publika promíchala s hudebníky a za zvuků bubnů se tančilo nejen na pódiu, ale i mezi davy diváků. Krásnou perličkou na dortu se stalo vystoupení moravské skupiny Kalina v Lesním mlýně.

Vrcholem festivalu bylo již tradičně páteční „Roztančené divadlo“. Během krátkých vystoupení se představily soubory s tím nejlepším ze svého repertoáru.

Nedělní dopoledne patřilo městské snídani na kolonádě a pomalému loučení. Všemu je jednou konec, a čtyři dny Mariánského podzimu byly rychle minulostí. Nezbývá nic jiného než se těšit na další rok.