IX. Mariánský podzim za námi

Nejvýznamnější folklorní akce v Mariánských Lázních Mezinárodní folklorní festival IX. Mariánský podzim je úspěšně za námi. Již po deváté ho uspořádal folklorní soubor Marjánek. Festival nese podtitul „v barvách babího léta“ a i přestože počasí nebylo nejlepší, patřil festival vůbec k těm nejlepším, které se podařilo uspořádat. V sobotu organizátoři přivítali významnou návštěvu pana místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha a pana hejtmana Karlovarského kraje Petra Novotného.

Festival proběhl v Mariánských Lázních od 19. – 22. září 2013 a zúčastnilo se ho soubory např. bavorské spolky D´Werdenfelser a Unterinntaler Vogtareuth a rumunský soubor Cununita. Většina souborů ale přijela z různých koutů republiky – z Prahy soubor Moták, ze Starého města Dolinčka I., Vozembach z Dobřan a nebo Stodský dudáček z nedalekého Stodu. Dále na festivalu účinkovali Dechový orchestr mladých a soubor Rozmarýnek z Mariánských Lázní.

Stovky diváků včetně významných hostů se nenechali odradit ani chladnějším počasím, což potěšilo organizátory i nadšence z řad folkloristů, kteří se přijeli do města podělit o své umění. Lázně byly od čtvrtka do neděle naplněny zpěvem a entuziasmem, který sršel ze všech účastníků a odměnil věrné diváky. Festival byl zahájen ve čtvrtek v Anglikánském a návštěvníkům se představil slovenský výrobce fujar pan Drahoš. Vrcholem festivalu byl tradičně v pátek koncert v Městském divadle. Sobotní průvod městem a odpolední roztančené ulice proběhli za velkého ohlasu diváků. Festival byl zakončen opět v Anglikánském kostele a diváci se s ním rozloučili opravdu tanečně, kdy se všichni společně naučili salsu…

Festival by neproběhl bez podpory města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje, Folklorního sdružení ČR, Léčebných lázní Mariánské Lázně, a. s., Auta Červený, CUP Vitalu, Pro Aktivu, Česko-Německého fondu budoucnosti a mnoha dalších. Velký dík patří všem, kteří nám aktivně pomáhali při přípravách programu. Dělají to rádi a bez nároku na honorář: účinkujícím a mnoha pomocníkům z řad zálesáckého kroužku, místních turistů a přátel Marjánku. I v letošním roce jsme spolupracovali se Základní uměleckou školou F. Chopina. Pozvánku na festival odvysílaly obě Mariánskolázeňské televize. Mediálními partnery festivalu byly Český rozhlas, rádio Proglas, měsíčník Folklor a Mariánskolázeňské noviny.

V době příprav se festival potýkal s velkými finančními problémy a i podle toho musel být přizpůsoben jeho program. Přesto považuju uspořádanou akci za velmi kvalitní nejen z hlediska náplně ale díky lidem, kteří se na ní podílejí. Děkujeme všem za přízeň a už se těšíme na další ročník, který proběhne tradičně třetí víkend v září 2014.