VIII. Mariánský podzim proběhl ve dnech 13. – 16. září 2012 v Mariánských Lázních

Do zahájení osmého ročníku mezinárodního folklorního festivalu Mariánský podzim zbývá několik posledních dnů. Během prodlouženého víkendu se v Mariánských Lázních představí více jak desítka folklorních souborů, hudebních uskupení a lidových muzik. Programová struktura jedné z největších kulturních akcí v západočeských lázních navazuje na předchozí ročníky a dále je doplňuje. Každý návštěvník si proto může již od 13. září v bohatém programu najít svůj oblíbený pořad.

Hlavní galakoncert proběhne již tradičně v městském divadle v Mariánských Lázních. Pestrá skladba folklorních souborů z různých koutů republiky a zahraničí se snaží dostát názvu celého programu „Roztančené divadlo, aneb to nejlepší z folkloru.“ Vrcholem bude vystoupení čínské skupiny China Rhemy. Sobotní i nedělní koncerty jsou situovány do lázeňského území Mariánských Lázní. Během sobotního dopoledne proběhne průvod a představení všech účinkujících na kolonádě. V odpoledních hodinách mohou návštěvníci shlédnout „Roztančené ulice“. V neděli „Odpoledne s dětským folklorem“ a odpočinkový program na jarmarku, který je součástí festivalu. Na jarmarku budou nabízeny tradiční lidové výrobky a návštěvníkům bude umožněno nahlédnout do postupu jejich výroby. Součástí bude mobilní ozvučené pódium, které bude po minulém úspěšném ročníku umístěno na centrální promenádě kolonády.

Ze zahraničních souborů bude možné během festivalu shlédnout slovenský soubor Račan, folklorní klub Piskavica z Bosny a Hercegoviny, německý soubor D´Werdenfelser a ruský dětský soubor Kalinka. Společně se zahraničními skupinami se na festivalu představí i české soubory: Salajka z Dambořic, Světlovánek z Bojkovic, Jitřenka z Českého Krumlova, muzika Vozembach z Dobřan, Rozmarýnek a Marjánek z Mariánských Lázní. Průvod městem povede Dechový orchestr mladých z místní Základní umělecké školy. Festival bude uzavřen jazzovým vystoupením Junior Dixielandu.

Hlavním pořadatelem festivalu je folklorní soubor Marjánek za podpory města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje, Ministerstva pro místní rozvoj, Česko-německého fondu budoucnosti, Folklorního sdružení ČR, společností Léčebné lázně Mariánské Lázně, a.s, Cup Vital, s.r.o. a ProAktiv Marienbad, s.r.o. Hlavním mediálním partnerem je rádio Egrensis. Festival se ale koná i za přispění mnoha dalších sponzorů, partnerů a organizací.

Záštitu nad letošním festivalem převzali ministr pro místní rozvoj Ing. Kamil Jankovský, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica a místostarosta Mariánských Lázní RNDr. Petr Horký.

Většina pořádaných koncertů je bezplatná a probíhá v centrální části lázeňského města. Koncerty v Městském divadle a v Anglikánském kostele jsou zpoplatněny. Lístky jsou k dostání v infocentru na Hlavní třídě v Mariánských Lázních nebo hodinu před představením. Organizační tým festivalu se těší na Vaši návštěvu během festivalu. 

Mariánský podzim 2012_obr.3 Mariánský podzim 2012_obr.2 Mariánský podzim 2012_obr.1 100_4330 IMG_20130922_134308