Jídlo a folklór vytvořily ve městě Margecany na Slovensku fascinující kombinaci, které se mohl zúčastnit i folklorní soubor Marjánek. Říjnový street food festival Margecanské fajnoty proměnil malou ospalou obec na východním Slovensku v kulturní centrum, kde se potkaly desetitisíce diváků, tanečníků, zpěváků a kuchařů. Organizátoři zabrali celé náměstíčko a přilehlé ulice, kam rozmístili na stovku stánků, kde se prodávaly kulinářské speciality z různých koutů Slovenska, Polska, Švédska a dalších evropských regionů.

 

O kulturní program se postaraly soubory ze Slovenska, Itálie a mariánskolázeňský Marjánek, kteří se střídavě představily na hlavním pódium a vedlejší scéně.

To nejzábavnější se ale událo v neděli, kdy i Marjánek dostal k dispozici stánek se starými kamny na dřevo a jeho úkolem bylo připravit polévku pro stovky návštěvníků. Během dopoledne navařil soubor přes padesát litrů dýňové polévky. Do příprav, prodeje a pouličního nabízení se zapojil celý soubor. Muzikanti s tanečníky krájeli, vařili a nakonec i hostům hráli české písničky, aby jim chutnalo. První polévky si nedočkavci koupili v poledne a po dvou hodinách byly všechny hrnce prázdné.

Podobně na tom byl i italský soubor, který dokonce přidělal novou dávku výborných italských těstovin. Přesto nebrala fronta u jejich stánku konce. Ale podobně na tom byli všichni prodejci.

Marjánek pobavil návštěvníky a festival se pro něj stal obrovským zážitkem, tak se nechme překvapit, jaká výzva bude následovat v roce 2019. Více na www.marjanek.com