Mariánský podzim 2018 zalilo slunce a diváci

Mariánské Lázně zalité sluncem hostily od 13. do 16. září 2018 již 14. ročník Mariánského podzimu. Folklorní festival, během kterého se ve městě představilo přes dvě stovky účinkujících a ulice města zaplnily davy diváků.

Již od roku 2004 festival připravuje a organizačně zajišťuje spolek Folklorní soubor Marjánek za podpory města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje. S přípravami začíná hned po skončení předchozího ročníku. Dlouhé přípravy se vyplatily i v letošním roce. Marjánku se podařilo připravit bohatý program v ulicích města, Městském divadle i na kolonádě. Festivalu se zúčastnila desítka folklorních souborů, mimo jiné ze Slovenska a Polska, diváci mohli vidět Dechový orchestr mladých, Junior Dixieland ze ZUŠ Fryderyka Chopina, divadélko Chůdadlo nebo malou skupinu mexických tanců.

Ale co by byl festival bez pořádného zahájení a sklenky kvalitního vína, a proto se hned na úvodním zahajovacím koncertu koštovalo kvalitní moravské víno. Zájem byl tak obrovský, že došly knoflíky na ochutnávky jednotlivých odrůd a muselo se improvizovat zátkami. K poslechu hrála cimbálová muzika ze Slovenska.
Když pořadatel připravoval páteční program, položil si otázku, co patří k lázním? Rozhlédl se a bylo to jasné. Procházka dudáků ve společnosti několika zpěvaček a zpěváků vzbudila velkou pozornost u přihlížejících. V pomalém tempu obešli kolonádu a městské parky. V příjemném duchu kolonádních koncertů se pokračovalo i v sobotu a v neděli.
Vrcholem festivalu se stalo páteční „Roztančené divadlo“, které se zaplnilo skoro do posledního místa, a sobotní dopolední průvod, který doprovázel Dechový orchestr mladých až na kolonádu, kde proběhlo přivítání.
Pozornému diváku neunikla druhá plnohodnotná scéna s výstavou fotek z minulých ročníků. Návštěvníci obcházeli stojany, popíjeli u toho víno, zatímco na malém pódiu probíhal program hudebních skupin.
Nedělní dopoledne patřilo veřejné snídani na kolonádě a pomalému loučení. Všemu je jednou konec, a čtyři dny Mariánského podzimu byly rychle minulostí. Nezbývá nic jiného než se těšit na další rok, který bude ve velkém stylu a s patnáctkou na začátku.

Festival by se nikdy nemohla uskutečnit bez velké podpory sponzorů, partnerů a pomocníků a patří jim za to velké poděkování. Festival se uskutečnil za podpory města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje, společnostem Léčebné Lázně Mariánské Lázně a CUP Vital, Základní umělecké škole Fryderyka Chopina, Chodovaru, Ville Patriot. Velký dík patří Květinářství Vlásenkovi, společnosti Arbotany, Autu Červený, hotelu Green Paradise Karlovy Vary, Městské dopravě ML, Falkensteiner Hotel Grand MedSpa, New York barcaffé, hotelu Esplanade, hotelu Agricola, hotelu Olympia, hotelu Cristal Palace, hotelu Sun, hotelu Hvězda, hotelu Monty, Hellmich zelenině a mnoha dalším pomocníkům. „Nikdy bych nevěřila, že je v Mariánských Lázních tolik milých lidí, kteří se těší z Mariánského podzimem, a proto děkuji nejen Marjánku, sponzorům, ale i divákům, kterých přišlo obrovské množství,“ uzavírá ředitelka, „tak zase za rok!“

14. Mariánský podzim